Romatizmal Eklem İltihabı

İçindekiler
Romatizmal Eklem İltihabı
Romatoid artrit, eklemlerinizden daha fazlasını etkileyebilen kronik bir inflamatuar bozukluktur. Bazı insanlarda, durum cilt, gözler, akciğerler, kalp ve kan damarları içerisinde olmak üzere çok türlü vücut sistemlerine zarar verebilir.
Otoimmün bir bozukluk olan romatoid artrit, bağışıklık sisteminiz bilmeyerek vücudunuzun dokularına saldırdığında bilinir.
Osteoartritin yıpranma hasarının tersine, romatoid artrit eklemlerinizin astarını etkiler ve sonunda kemik erozyonuna ve eklem deformitesine neden olabilecek ağrılı bir şişmeye neden olur.
Romatoid artrit ile ilişkili iltihaplanma, vücudun diğer bölgelerine de zarar verebilecek şeydir. Yeni ilaç türleri tedavi seçeneklerini önemli ölçüde iyileştirmiş olsa da, şiddetli romatoid artrit hala fiziksel engellere neden olabilir.
Belirtiler;
Romatoid artrit semptomları şunları içerebilmektedir;
- Sıcak, şişmiş eklemler
- Sabahları ve hareketsiz kaldıktan sonra genellikle daha kötü olan eklem sertliği
- Yorgunluk, ateş ve iştahsızlık
Erken romatoid artrit, önce küçük eklemlerinizi, özellikle de parmaklarınızı ellerinize ve ayak parmaklarınızı ayaklarınıza bağlayan eklemleri etkileme eğilimindedir.
Hastalık ilerledikçe, semptomlar genellikle bileklere, dizlere, ayak bileklerine, dirseklere, kalçalara ve omuzlara doğru yayılabilmektedir. Çoğu durumda, semptomlar vücudunuzun her iki tarafında aynı eklemlerde ortaya çıkar.
Romatoid artritli kişilerin yaklaşık yüzde 40’ı eklemleri içermeyen belirti ve semptomlar yaşar. Romatoid artrit, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok eklem dışı yapıyı etkileyebilir:
- cilt
- Gözler
- akciğer
- kalp
- böbrekler
- Tükürük bezleri
- Sinir dokusu
- Kemik iliği
- Kan damarları
Romatoid artrit belirtileri ve semptomları ciddiyetinde değişebilir ve hatta gelip gidebilir. Parlama adı verilen hastalık aktivitesinin arttığı dönemler, şişlik ve ağrı solunca veya kaybolduğunda göreli remisyon dönemleriyle dönüşümlü olarak değişir. Zamanla, romatoid artrit eklemlerin deforme olmasına ve yerinden çıkmasına neden olabilir.
Ne Zaman Doktora Görünmeli
Eklemlerinizde sürekli rahatsızlık ve şişlik varsa doktorunuzdan randevu alın.
BİZİ TAKİP EDİN